A projekt címe: „A jövendő tükre: a múlt.” 
Projektazonosító: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00253
Kedvezményezett székhelye és a projekt megvalósításának helyszíne: 7300 Komló, Városház tér 1.

Kedvezményezett neve: Komló Város Önkormányzat József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény

A projekt megvalósítási időszaka: 2020. augusztus 1. – 2021. május 31.
A teljes beruházásra elnyert támogatás összege: bruttó 18 000 000,- Ft
Szerződésben elfogadott összköltség: bruttó 18 000 000,- Ft
Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:
     Komló város kulturális örökségének megóvása, a helyi örökség védelme, a mai és a jövő generációk számára elektronikusan is elérhető adatbázisokban. 
    A helyi kulturális örökség megóvása fizikai szinten egyre nehezebb és kockázatosabb, jelen formájában az elérhetősége és a kutathatósága sem biztosított. A projekt a modern kor elvárásaihoz igazodva az elektronikus tároláshoz szükséges infrastruktúra megteremtésével megteremti az alapját annak a hosszú éveken át tartó folyamatnak, mely során a könyvtárban és a muzeális gyűjteményben található dokumentumok, hang- és képanyagok, nyomtatványok, tárgyak digitalizálása megvalósulhat. Az elektronikus dokumentumok adatbázisokba helyezés után kutathatóvá és széles körben elérhetővé válnak nemcsak Magyarország területén, hanem azon túl is.
   A digitalizálásra váró anyagok a közgyűjteményünkben rendszerezettek, leltározottak, megfelelően tároltak. A könyvtár és a muzeális gyűjtemény is rendelkezik helytörténeti könyvtári részleggel, illetve a helytörténeti és a természettudományi gyűjtemény kiállított és raktározott tárgyai is digitalizálásra kerülnének.
    Vállaljuk, ha az infrastruktúra adott lesz, digitális stratégiai tervet készítünk a digitalizálás menetéről, prioritási sorrendet állítunk fel és minél szélesebb körben elérhetővé tesszük a digitalizált adattartalmakat.

A projekt céljai:

  • Komló város helytörténeti és természettudományi értékeinek elektronikus formában történő megőrzése, könyvtári dokumentumok állományvédelme.
  • A könyvtár és muzeális gyűjteményben található dokumentumok, tárgyak, hangzóanyagok digitalizálása, az elektronikus tároláshoz, megosztáshoz szükséges infrastruktúra megteremtése.
  • A digitális állomány gondozása, folyamatos gyarapítása, kutathatóvá, elérhetővé tétele.

Képgaléria >>>