A Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény gazdag történeti és természettudományos gyűjteményi anyagát jelenleg négy állandó kiállítás keretében tekinthetik meg a Kedves Látogatók.

Állandó kiállításaink mellett rendszeresen szervezünk időszaki kiállításokat is, külön erre a célra kialakított kiállítótermünkben. Ideiglenes kiállítótermünkben elsősorban komlói, illetve környékbeli művészek, gyűjtők munkáinak, gyűjteményeinek bemutatására törekszünk, azonban más vidékről érkező vendégkiállítókat is szívesen fogadunk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és szeretne kiállítóink sorába lépni, kérjük, a megadott elérhetőségek valamelyikén érdeklődjön a részletes feltételekről!
 

- oOo -
 

Állandó kiállításaink:

 

Fejezetek Komló Múltjából


A "Fejezetek Komló múltjából" című helytörténeti kiállítás a Városi Helytörténeti Múzeum pártszékházba való költözése után, 1993. szeptember 2-án nyílt meg. Az értékes helytörténeti, régészeti és néprajzi anyagot bemutató tárlatot nem kisebb személyiség adta át a közönségnek, mint Göncz Árpád köztársasági elnök.

A kiállítás hosszú ideig változatlan formában fogadta a látogatókat, az első jelentősebb fejlesztés a sporttörténeti kiállítóterem kialakítása volt 2011-ben. Ezt követően, 2015-ben láttunk neki a helytörténeti kiállítás felújításának, ami azóta is folyamatosan, kisebb szakaszokban, pályázati forrásokból zajlik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a hazai muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt Kubinyi Ágoston Program keretében 2015-ben megtörtént a bányászati kiállító terem teljes felújítása és a kiállítási anyag bővítése és újrarendezése. Ugyancsak ebből a forrásból valósulhatott meg 2018-ban a komlói szénbányászat szellemi örökségét bemutató "Engel-terem" felújítása is, mely megújult formában ad otthont az egykori bányaigazgatók és -hivatalnokok irodabútorainak, valamint a Jánosi Engel Emléksaroknak.
 

    

Részlet a bányászati kiállító teremből és a komlói bányaigazgatók irodabútora


Ezzel egy időben, saját forrásból tudtuk kialakítani a "Múltunk töredékei" című régészeti és történeti kiállítótermet, ahol a már korábban is látható római kori régészeti anyag mellett paleolitikumi, középkori és újkori leletanyag kerül bemutatásra. A kiállítás a pécsi Janus Pannonius Megyei Hatókörű Városi Múzeum Régészeti Osztályának munkatársai közreműködésével került átrendezésre illetve kialakításra. Ezúton is köszönjük a tárgyak restaurálásában és a kiállítás berendezésében nyújtott segítségüket!

Szintén 2018-ban került átrendezésre a néprajzi kiállítótermünk és a "mesterségek terme" is, melyek új helyen, új tartalommal várják a látogatókat. Ez utóbbi kiállítások megújítását szintén saját forrásból tudtuk megoldani. A felújítások során fontos szempontnak tekintjük a későbbi múzeumpedagógiai hasznosíthatóság előtérbe helyezését.
 

    

Paraszti konyha a néprajzi teremből és borbélyüzlet részlete a mesterségek terméből.


A helytörténeti kiállításainkhoz számos múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik, melyekre szeretettel várjuk az érdeklődő csoportokat.

 

- oOo -

A Mecsek természetvilága


A Komlói Természettudományi Gyűjtemény 1990-es beköltözése az egykori pártszékházba tulajdonképpen elsőként biztosított lehetőséget arra, hogy a gazdag és értékes természettudományi szakanyagot állandó természettudományi kiállításon lehessen bemutatni a múzeumlátogatóknak.

A lehetőséget megragadva Fazekas Imre muzeológus színvonalas kiállítást tervezett, és rendezett be az emeleti körfolyosón. A kiállítási anyag összeválogatásában nagy szerepe volt Sütőné Szentai Mária és Soós Józsefné geológus technikusoknak is, míg az összeállított anyag szakmai lektorálását neves hazai szakemberek végezték.

A Mecsek természeti képe címet kapó állandó természettudományi kiállítás végül 1997-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, s azóta változatlanul várja a látogatókat. A kiállítási anyag frissítése és felújítása szintén jövőbeni terveink között szerepel.
 

    

Részlet "A Mecsek természetvilága képe" c. állandó természettudományi kiállításból


- oOo -

A mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus


"A mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus" című új, állandó természettudományi kiállításunk 2017. október 11-től várja a látogatókat. A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a hazai muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt Kubinyi Ágoston Program (2016) finanszírozásával valósulhatott meg. A kiállítás létrehozásában a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai voltak szakmai együttműködő partnereink.

A kiállítás központi eleme Magyarország elsőként felfedezett dinoszaurusza, a Komlosaurus carbonis életnagyságú szobra, illetve a jura időszaki környezet rekonstrukciója. A tárlat felvonultatja a Mecsekből származó jura időszaki növényi és állati fosszíliákat, kőzetet és a kőszén keletkezésének elemeit is. A bemutatott kövületek között olyan unikális darabok is láthatók, amelyek további kutatásoknak is tárgyát képezhetik a jövőben.
 

    

Jura időszaki fosszíliák és a Komlosaurus életnagyságú szobra a kiállításban


A kiállításhoz több múzeumpedagógiai foglalkozásunk is kapcsolódik, melyekre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény munkatársai ezúton is szeretnék kifejezni köszönetüket mindazoknak, akik munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez!


- oOo -

Bányavirágok - színes ásványvilág


A "Bányavirágok - színes ásványvilág" című új állandó természettudományi kiállításunk szintén 2017. október 11-től várja a látogatókat. Az újrarendezett és felújított ásványtani kiállítás új helyen, a természettudományi gyűjteményben került kialakításra.

A kiállítás elkészítésénél fontos szempont volt, hogy minél többet tudjunk megmutatni a gyűjtemény gazdag ásvány- és kőzettani anyagából, melynek nagy része eddig a raktárban pihent. A megújuló kiállítás rendszertani szisztéma szerint vonultatja fel az ásványokat, számos érdekességgel kiegészítve a gyűjteményi anyagot.

A kiállítás fontos része a periódusos rendszert és a naprendszer keletkezését egyedi módon bemutató fotótapéta, mely megfelelő és izgalmas alapot nyújt az ásványtanban elmélyedni kívánóknak.

A kiállításhoz szintén kapcsolódnak új múzeumpedagógiai foglalkozások, melyekre szeretettel várjuk az érdeklődő csoportokat!
 

    

Részlet a "Bányavirágok - színes ásványvilág" c. kiállításból
 

- oOo -

Időszaki kállítások


Időszaki kiállító termünkben igyekszünk bemutatkozási, illetve megjelenési lehetőséget biztosítani valamennyi amatőr és profi művésznek, akik szeretnék kiállítani műveiket. A lokálpatriotizmus szellemében elsősorban komlói vagy környékbeli alkotók, alkotócsoportok jelentkezését várjuk. Ez azonban nem kizáró ok, az ország távolabbi részeiből és külföldről érkező kiállítóinkat is szeretettel várjuk.

Kiállítási szándékukat, kérjük, Steinerbrunner Győzőné intézményvezetőnél jelezni az intézmény elérhetőségeinek valamelyikén!
 

    

Kiss Szilárd rovargyűjtő "Trópusi lepkék és rovargigászok" c. kiállítása három hónapig vendégeskedett nálunk 2019-ben